Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Нижньосірогозька територіальна громада

03.09.2024 11:54

Продовження виплат ще на один 6-місячний період

e265bdd9-926e-46e3-9868-9d322ee59b48.jpg

30 серпня 2024 року Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО та продовжив виплати ще на один 6-місячний період. 

Продовження виплат відбудеться автоматично, звертатися із заявами до уповноважених органів не потрібно. 

Проте були прийняті також інші зміни, про що детальніше читайте в цій статті. 

Постанова вже опублікована. Ознайомитись можна за посиланням.

Прийняті зміни є позитивними та спрямовані на покращення становища ВПО, а також розширення категорій отримувачів допомоги. 

 

1.Виплати буде автоматично продовжено ще на один 6-місячний період тим сім’ям ВПО, які мали право на її виплату у серпні. 

Водночас, майнові критерії для отримання виплат не змінились. Протягом місяця з дати продовження виплати допомоги органи соцзахисту проведуть перевірку уповноважених осіб/отримувачів допомоги на відповідність критеріям. 

У разі виявлення невідповідності — допомогу буде припинено з місяця, що настає після місяця автоматичного продовження виплати допомоги.

Якщо допомогу не буде продовжено автоматично, але сім’я має на неї право, потрібно звернутися із заявою. 

 

2. Передбачено можливість для осіб, які мали право на автоматичне продовження виплат, але яким не було продовжено виплати з різних причин, на одержання коштів за попередні періоди, починаючи з 01.03.2024 року. 

 

3. Виключено норму, яка мала діяти з 1 вересня та стосувалась переведення дітей ВПО на офлайн навчання.

Передбачалось, що до 1 вересня 2024 р. допомога може бути продовжена незалежно від місцезнаходження закладу освіти, у якому навчання проводиться в режимі он-лайн, дистанційно (повністю або частково). При цьому з 1 вересня ця норма мала вступити в силу. Щоб мати право отримувати допомогу на наступні 6 місяців, сім’я ВПО, яка проживає на територіях, не включених до Переліку (наприклад, м. Київ, Київській обл.) в якій є непрацююча працездатна особа та дитина, що навчається в режимі он-лайн, дистанційно (повністю або частково), мала б перевести дитину на офлайн навчання. 

Така норма була виключена, тому допомога і надалі може бути продовжена незалежно від місцезнаходження закладу освіти та форми навчання дитини. 

 

4. Уточнено, що не включаються до складу сім’ї, а отже їх доходи не впливають на призначення допомоги на проживання особи, які: 

  • не проживають разом із отримувачами та не пов’язані з ними спільним побутом, що підтверджено документально; 
  • сплачують аліменти;
  • зниклі безвісти;
  • перебувають у полоні;
  • перебувають за кордоном; 
  • депортовані за межі України;
  • перебувають на ТОТ (відповідно до Переліку). 

Зверніть увагу!  Зазначені обставини мають бути підтверджені документально. 

 

5. Визначено, що не включаються до складу сім’ї особи, призвані на військову службу під час мобілізації, а також особи, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у складі Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону.

Відповідно дохід таких осіб не буде враховуватись при визначенні права на виплати ВПО всій сім’ї. Варто зауважити, що раніше не враховувався дохід лише військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, про що потрібно було надавати довідку за формою 6. 

Так як переважна більшість таких сімей не отримували допомогу у серпні, радимо звертатися із заявою до органу соцзахисту населення або ЦНАПу для продовження виплат. 

6. До пункту 13-2 внесено зміни та закріплено право на отримання виплат на наступні 6 місяців для осіб, у яких у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання), а також право студентів-ВПО віком до 23 років, які навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в попередній редакції ці категорії отримувачів не були прямо передбачені).

Зверніть увагу! Є прив’язка до дати переміщення (повторного переміщення) — після 01.01.2022 року та до середньомісячний сукупного доходу на одного отримувача — не більше 9444 грн.  

Важливо зазначити, що студенти, які досягли 18 років і при цьому не мають власної сім’ї, мають право звертатися за призначенням допомоги особисто, якщо вони мають фактичне місце проживання (перебування) інше, ніж в уповноваженої особи. Дане питання було розглянути в статті «10 найпоширеніших питань про допомогу на проживання»