Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Нижньосірогозька територіальна громада

18.09.2024 09:38

Реєстрація новонародженого. Покрокова інструкція

c0f70711-e201-4e1e-b478-983d7259d22b.jpg

🤱 Сучасні батьки цінують свій час. Тому пропонуємо розглянути зручне рішення для оформлення документів на новонароджену дитину.

📝 Державна реєстрація народження проводиться шляхом внесення відомостей у Державний реєстр актів цивільного стану громадян, із видачею свідоцтва про народження, яке підтверджує факт реєстрації народження дитини.

🗂️ Пакет сервісів під назвою "єМалятко" ("Електронне малятко") – це комплексна послуга з державної реєстрації народження дитини й одночасного отримання свідоцтва про народження дитини, а також 9 інших державних послуг, потрібних для новонародженої дитини, які можна отримати за спрощеною та зручною процедурою онлайн чи офлайн.

Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Батьки можуть зареєструвати малюка подавши заяву в письмовій, усній формі чи в електронному вигляді за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

Відповідно до частини 3 статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження.

Державну реєстрацію народження дитини можна здійснити кількома способами:

🔹 Онлайн через подачу заяви на послугу "єМалятко" на порталі ДІЯ.

🔹 Особисто у відділі державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

🔹 Звернувшись до адміністратора "єМалятко" у пологовому будинку.

🔹 Через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), скориставшись послугою "єМалятко".

Перелік необхідних документів

За загальним правилом для отримання свідоцтва про народження необхідно написати відповідну заяву, а також додати такі документи:

🔹 Документ, який підтверджує народження дитини:

а) медичний висновок про народження, сформований у Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я;

б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о);

в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о);

г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о);

ґ) медичний документ, виданий компетентним суб’єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

🔹 Паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (або одного з них).

🔹 Паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою.

🔹 Свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини.

🔹 Рішення суду у випадках передбачених законодавством.

У разі подання заяви в електронній формі, до неї додаються електронні копії зазначених нижче документів із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника.

Внесення відомостей про батьків у свідоцтві про народження

Якщо батько й мати дитини перебувають у шлюбі між собою, то батько дитини буде вказаний на підставі свідоцтва про шлюб.

Відповідно до чинного законодавства, колишній чоловік матері дитини вважається батьком дитини, якщо з моменту розірвання шлюбу, визнання його недійсним або смерті чоловіка минуло менше ніж 300 днів (10 місяців).

👩‍👦 Якщо батьки не перебувають у шлюбі, у випадках відсутності заяви батька, спільної заяви батьків або рішення суду, запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері. Ім’я та по батькові батька записується за її вказівкою (стаття 135 Сімейного кодексу України).

Відділ ДРАЦС у Миколаївській області, в АРК та місті Севастополі УДР